2 juni 2017

Avsnitt 49: Juntra Viberg



Hon började odla invid huset för att få giftfri mat till sig och familjen, men köksträdgården bredde ut sig och idag – 20 år senare – räcker hennes grödor till både husbehov, egen gårdsbutik och restaurangvagn. I Odlarna berättar Juntra Viberg hur det kom sig att hennes privata odlande växte till en verksamhet med fyra säsongsanställda, och hur hennes trädgård på Färingsö i Mälaren blivit till det omtalade och uppskattade utflyktsmål som det är idag. Hon berättar också hur det var att som 21-åring flytta från familjens ananas- och bananodlingar i Thailand och hur hon – som är uppvuxen med odling – fick lära sig att odla på nytt när hon kom till ett land där marken såg ut som efterrätt. Hör hur tulpanerna påverkade hennes liv, varför man – det varma klimatet till trots – måste vara påpälsad vid ananasodling, och att förståelsen för jord är en färdighet man har användning för även om man byter odlingskontinent. Hör också hur eget beröm kan hjälpa en att jobba vidare när klockan är över midnatt, att yrkesodling är en dålig satsning om du strävar efter ekonomisk rikedom, och om Juntras planer på en semesterby bland ekologiska odlingar i Thailand. Dessutom får du veta med vilka blommor och grönsaker som Juntra färglägger sina maträtter och bakverk.

Intervjun är inspelad hos Juntra på Färingsö den 4 maj.

Juntra övervintrar basilika i uppvärmt växthus och får på så sätt de största och frodigaste plantor vi någonsin skådat.


I väntan på att den egna odlingstunneln ska bli klar lånar Juntra plats till bland annat sina många chiliplantor längs väggarna i makens stora blomsterväxthus.

Juntra odlar omkring 100 olika sorters grödor. Limeblad är en av dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar