7 apr. 2017

Avsnitt 45: Jessica Karlsson



Under uppväxten i Chicago sa hon alltid nej när hennes mamma ville ha sällskap i trädgårdslandet. Men efter att Jessica Karlsson själv fått barn – och alligatorerna utanför huset i Florida och en partner med rötterna i Sverige fört henne till Ekerö – växte odlingsintresset som hennes mamma sått hos henne till sig, och hon sa upp sig från kontorsjobbet för att utbilda sig till trädgårdsmästare. Idag arbetar hon med trädgård i allmänhet och träd i synnerhet genom sitt familjeföretag Hillbillies, och här delar hon med sig av såväl sin spännande odlingshistoria som av sin gedigna kunskap om trädbeskärning. Du får bland annat veta hur du undviker de vanligaste misstagen om du ger dig på att beskära själv, vad du ska ha i åtanke när du väljer årstid att beskära, och hur äpple och rönnbär passar ihop mer än i gelé. Du hör också hur praktiktiden hos Mandelmanns hjälpte Jessica att inse vilket typ av odlarliv hon ville leva, hur volontärer kan ge både trädgårdshjälp och bekantskaper från olika delar av världen och hur det egentligen stod till med Vilhelm Mobergs biologikunskaper när han skrev sin Utvandrarsvit. Sist men inte minst avslöjar Jessica sina bästa sorttips när det kommer till buskar och träd.

Intervjun spelades in den 10 mars, i 1600-talstorpet i Jessicas trädgård på Ekerö.

”Med hönor är du rik” säger Jessica som är självförsörjande på både ägg, frukt och mycket grönsaker.
I Jessicas trädgård finns inte bara boningshus, köksträdgård, växthus och träd med frukt och nötter, utan också ett torp från 1600-talet där familjens odlingsvolontärer bor sommartid.

Jessicas kärlek till träd märks även inomhus. I programmet hör du bland annat när det är bäst tid för träd- och buskplantering och hur du gör när du ympar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar