2 okt. 2015

Avsnitt 8: Johannes Wätterbäck (Farbror Grön)



På ett kontorstak i centrum, utanför hyreshuset med grannarna, och i en tillsammansodling på en parkplätt i Västerås stadskvarter. Det är några av de platser där Johannes Wätterbäck odlar. För många har han blivit bekant som ena halvan av Farbror Grön, en signatur som han delar med sin sambo Theres Lundén, och som förekommit frekvent i odlingssammanhang de senaste åren. I Odlarna berättar Johannes hur allt började med en misslyckad pensérabatt och om hur han – som odlat i över 20 år – har gått från att ha ett intresse som anses töntigt till att ha många tusentals bloggbesökare i veckan sedan odling blivit hippt och häftigt. Han delar också med sig av recept, både på chilisås och på jord för takodling, och så får du heta och milda sorttips på hans favoritgrödor.

Intervjun är inspelad hos Johannes i Västerås i början av september.

Mitt i Västerås, på en stenlagd terrass i typiskt 60-talssnitt, har Johannes och hans kompis anlagt sin takfarm - här finns det mesta man drömmer om i grönsaksväg, och takets växthus är proppfullt med chili i alla dess styrkor. 

Hör hur Johannes gör för att äta egenodlade tomater större delen av året, även när många tror att de inte är i säsong.

Bilden visar odlingarna som familjen Wätterbäck har på gården med grannarna. Förutom på olika platser i Västerås odlar de på landet i Sörmland. "Stressigt att odla på så många olika ställen, men jag kan inte låta bli" säger Johannes.
Fler bilder från Farbror Gröns odlingar finns på Odlarnas Facebooksida.

4 kommentarer:

  1. Hej! Tack för ett lärorikt program. Om jorden, så undrar jag om samma recept är att rekommendera för odling i pallkragar även om det inte är på ett tak? Jag har väldigt sandig jord, och inte så stor trädgård så min egna kompost räcker inte så långt. (Har fri tillgång till hästgödsel däremot) Tacksam för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag tror säkert att det receptet kan funka bra även nere på marken. Annars kan nog även sandjorden bli bra om du bara blandar i tillräckligt med hästdynga. Sandjord torkar ju snabbt men täckodling med gräsklipp eller gamla löv hjälper säkert mycket. Har tom hört om folk som får superbra resultat med ren sand som de täcker med gräsklipp. Lite biokol kan nog också vara bra eftersom det hjälper till att binda näring och vatten i jorden. Lycka till!

      Bästa hälsningar,
      Olof och Anna

      Radera
    2. Tack för svar! Ska pröva mig fram :)

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera